dilluns, 2 de novembre de 2015

El Montblanc dels anys de l’aiguardent.

Fotografies inèdites de L.Roisin.

Aquest any, dins el programa d’activitats de la Fira de Sant Martí hi ha inclosa una activitat paral·lela consistent en una exposició de fotografíes inèdites de Montblanc de fa un segle.
L’origen de la exposició és una col·lecció de fotografíes inèdites del fotògraf francés Lucien Roisin que va fer a Montblanc a principis del segle XX. Part del seu fons fotogràfic es va convertir en postals que van circular en aquella época i que encara es conserven.

A principis de segle XX la fotografía era una tecnología incipient. No obstant, de bon principi, una colla de pioners ja començaren a utilizar-la per retratar els pobles i contrades del nostre país. Un dels més destacats fou en Lucien Roisin (1876-1942), ciutadà francés afincat a Barcelona que tot sovint viatjava pel país traient instantànies d’edificis i paisatges dels diferents pobles i ciutats que visitava. A Montblanc hi vingué uns quants cops. 

Així mateix part d’aquelles fotografíes després eren convertides en postals per a la seva distribució. Algunes botigues de la vila, aviat hi veieren l’interés comercial i començaren a vendre-les als montblanquins i viatgers. Potser la més rellevant fou la ja desapareguda Casa Calamanda, al carrer Ducat, que freqüentment encarregava noves tirades de postals responent a la creixent demanda per part dels clients. Gràcies a la iniciativa d’aquests comerços, moltes d’aquelles imatges ens han arribat a dia d’avui.
Però no totes les fotografíes es convertiren en postals. El fons de Roisin era molt extens i només una fracció veié la llum.

Com a part de la seva recerca, Eduard Contijoch ha visitat molts arxius històrics i en un d’ells, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya que acull gran part del llegat de Roisin, hi trobà una caixa simplement etiquetada amb el nom “Montblanc”. Dins hi trobà una quarantena de plaques fotogràfiques en les que, tot i ser negatius, s’hi reconeixien paisatges de Montblanc i la seva rodalia. Un cop positivats pogué comprobar que eren fotografíes inèdites i que revel·laven de manera gràfica com era la nostra vila fa més de cent anys.

A partir d’aquí contactà l’ajuntament de la vila per convencer-los de l’interès de la troballa. No fou difícil, aviat s’adquiriren les instantànies i es pensà en alguna via per difondre d’aquest testimoni. El fet que el Montblanc que mostraven les fotografíes il·lustrava tot sovint la vinculació de la vila amb la indústria de l’aiguardent féu que es pregués la decisió de fer-ho per la fira de Sant Martí (Safrània).

En els darrers mesos, Contijoch s’ha dedicat a analitzar les fotografíes per poder datar-les a partir dels detalls que hi apareixen: l’arquitectura de les cases, els comerços, l’empedrat dels carrers, la maduresa dels arbres,… tot detall contribueix a fixar la data d’una fotografía.

Tots els visitants de la fira podrán gaudir de l’exposició d’un seguit d’instantànies que ens portaran al Montblanc de fa un segle, el Montblanc dels anys de l’aiguardent.”Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada