dimecres, 21 de maig del 2014

L´ermita de Sant Josep de Montblanc

L´ermita de Sant Josep, situada prop de la Vila de Montblanc, a la partida de Vinyols, vers al nord-est fa que l´ermita estigui ara a uns deu minuts de caminar.

Es data probablement del primer terç del segle XVIII, no presenta cap peculiaritat que la faci original; és una senzilla construcció coberta de teulada a dues vessants.
Fou erigida per voluntat de Francesc Sabater, i durant més d´una centúria va ser propietat de la família Gassol fins que  l´any 1888, la cediren a la Parròquia de Sant Miquel de Montblanc.

En el curs de la gerra civil l´interes fou destruït i durant anys restà abandonada.
Més tard, els anys 1953-54, passà a mans del municipi per la permuta, amb l´ex-convent de la Mercè, també de Montblanc.


Gràcies a la iniciativa i l´esforç personal d´un grup d´entusiastes.

Sempre a l´entorn de la persona de Jaume Civit i Sole, fou rescatada  d´aquest abandó i reconstruïda, aixis con també la reforma i millora de    l´entorn.

Tot plegat fou inaugurat el 24 d´agost de l´any 1958, posteriorment, el 1982 Icona realitzà una altra intervenció global.
L´acció de l´administració propicia que els encontorns del´ermita s´haguin convertit en un parc natural molt visitat.
L´espai en la seva totalitat ha estat lloc habitual d´importants manifestacions patriòtiques, cíviques i populars dels montblanquins.
A, més s´ha convertit igualment en un espai ideal per l´acampada o per passar un dia de camp.

Per accedir-hi, cal sortir de la vila per l´avinguda Manel Ribé, fins l´indicador molt visible, per girar tot segit a má esquerra, al final de les cases, trobarem el cami “esfaltat”, que passa pel Mas Foraster.

Mas Foraster és un Celler familiar situat a la vila ducal de Montblanc (D.O. Conca de Barberà), rodejat per vinyes i muntanyes i ubicat dins la "Ruta del Cister", La família conrea vinyes des de fa més de 150 anys, i des de 1998, elabora el seu propi vi Josep Foraster.
De les seves oliveres obté l´Oli Verge Extra -Categoria Superior- mitjançant l´extracció en fred.

Es interesant fer la visita a Cal Foraster.  Començarem observant les vinyes per entrar a continuació al Celler on s´esplica tot el procés d´elaboració dels vins, tot seguit, gaudirem d´un petit museu, on s´exposen objectes utilitzats per el cultiu de la vinya fa més de 100 anys.  Abans de finalitzar la visita, a la sala de cates tastarem un parell de vins Josep Foraster.  Preu: 3€ .

Continuarem uns minuts mes i arribarem a l´entorn de Sant Josep.  L´ermita, no es visitable, un petit Bar dona servei de begudes i esmorzars a temporada.  Lloc habilitat per fer-hi foc, amb taules i serveis.


Cada any l´1 de maig s´organitza la cursa popular a l´ermita, en aquest cas el 2014, hera la 37ª edicio i alhora la 20ª cursa de fons.


Organitza el Club atletic Montblanc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada